Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Μποϊκοτάζ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

E-mail Εκτύπωση PDF
Άτυπο μποϊκοτάζ προς την αγορά της Τουρκίας εφαρμόζεται ήδη στην πράξη από τους πολίτες αλλά και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όχι μόνο του Έβρου αλλά και όλης της Θράκης, με ακυρώσεις κατά 80% των εκδρομών προς Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη, ενώ μεμονωμένες ακυρώσεις εκδρομών προς τις δύο πόλεις της Τουρκίας υπάρχουν ήδη και από Θεσσαλονίκη.
Τα μέχρι πρότινος δημοφιλέστατα ψώνια των Εβριτών στην Αδριανούπολη ακόμη και για τα καθημερινά είδη διατροφής κ.ο.κ. έχουν ανασταλεί μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - ο ένας εκ των οποίων κατάγεται μάλιστα από την Ορεστιάδα.
Την ίδια ώρα, η νέα ετήσια έκθεση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης καταδεικνύει πτώση τζίρου για μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης το 2017 σε σύγκριση με το 2016, με την Αλεξανδρούπολη πάντως να αποτελεί την εξαίρεση και την τοπική της οικονομία να κινείται σε θετική τροχιά, λόγω των εξελίξεων και προσδοκιών ανάπτυξης από το μέτωπο του λιμανιού, του αγωγού TAP, του LNG κ.ά.
Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Βύρων Θεολόγης, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου πραγματοποιούσαν οργανωμένες εκδρομές από Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ορεστιάδα προς Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη πέντε λεωφορεία σε εβδομαδιαία βάση, μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουν μειωθεί σε ένα, εξέλιξη που οφείλεται τόσο στους πολίτες που αποφάσισαν να εφαρμόσουν άτυπο εμπάργκο στην αγορά της Τουρκίας όσο όμως και στους ίδιους τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι μάλιστα έχουν προαναγγείλει ότι θα «κατεβάσουν» - ακυρώσουν και το πρόγραμμα των εκδρομών του Πάσχα αν συνεχιστεί η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Μεμονωμένες ματαιώσεις εκδρομών προς τις δύο τουρκικές πόλεις, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες πλέον και από τη Θεσσαλονίκη, λόγω των πολιτών που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους είτε σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την κράτηση των δύο Ελλήνων είτε λόγω της εύλογης ανησυχίας να ταξιδέψουν σε μια χώρα με την οποία υπάρχει κλιμακούμενη ένταση. (σ.σ.: σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι από τη Θεσσαλονίκη επισκέπτονται την Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη περί τα 25.000 άτομα).
Μέχρι πρότινος οι εκδρομές για ψώνια, διασκέδαση και βενζίνη στην Αδριανούπολη, της οποίας η αγορά βρίθει ελληνικών πινακίδων στα καταστήματά της, αποτελούσαν σύνηθες καθημερινό φαινόμενο για τους κατοίκους του Έβρου, είτε με λεωφορεία είτε μεμονωμένα, κάτι το οποίο όμως σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες της αγοράς αποτελεί τις τελευταίες ημέρες επί το πλείστον παρελθόν. Χαρακτηριστικές είναι και οι παραινέσεις τοπικών μέσων ενημέρωσης προς όσους πολίτες επιλέγουν να ψωνίζουν στην Τουρκία λόγω χαμηλότερου κόστους, να απευθυνθούν καλύτερα στην επίσης γειτονική Βουλγαρία, με την οποία δεν υπάρχουν τέτοιες εντάσεις. (Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις στη Θράκη σελίδα 25)
Μείωση τζίρου
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη νέα Ετήσια Έκθεση Οικονομικού Περιβάλλοντος Θράκης 2017 και των Οδικών Αφίξεων του 2017, που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και υπογράφει ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ (πρόεδρος και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης), μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης κατέγραψε μείωση τζίρου το 2017 σε σύγκριση με το 2016, με το 65% όσων λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των τριών πρωτευουσών της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή) να πραγματοποιεί πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές, ενώ στο μίγμα των τουριστών οι 4 στους 10 είναι Τούρκοι και 3,5 στους 10 Βούλγαροι.
Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι επίσης ότι η Αλεξανδρούπολη, σε αντίθεση με την Ξάνθη και την Κομοτηνή, καταγράφει θετικό πρόσημο στην οικονομία της. Οι επικείμενες παραχωρήσεις χρήσεων στο λιμάνι, ο αγωγός TAP, τα σχέδια για το LNG, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο κ. Χατζημιχαήλ, έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δυναμική για την πόλη και συμπαρασύρουν θετικά και τους καταναλωτές, που νιώθουν πιο ασφαλείς για την περιοχή και το μέλλον τους.
Αντιθέτως, προβληματισμό εκφράζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης για τα ευρήματα από την Ξάνθη, όπου 6 στις 10 -ποσοστό 63,44% των επιχειρήσεων του δείγματος- αναφέρουν μείωση τζίρου το 2017, και μόλις 12,90% αναφέρει αύξηση, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν διαχέεται στην αγορά της πόλης ο εισερχόμενος πλούτος από τις δυο πολύ δημοφιλείς ετήσιες διοργανώσεις - τις γιορτές ανοικτής πόλης το φθινόπωρο και το διάσημο Καρναβάλι Ξάνθης.
Πρόσθετο εύρημα είναι ότι δεν συγκρατούνται καθόλου στην περιοχή οι εισερχόμενοι οδικοί τουρίστες από τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας, οι οποίοι κλασικά κατευθύνονται σε θερινά τουριστικά θέρετρα το καλοκαίρι. Μείωση τζίρου ανέφερε για το 2017 και η μία στις δύο επιχειρήσεις της Κομοτηνής, συγκεκριμένα, ποσοστό 47,64%, έναντι ποσοστού 29,42% που αναφέρει αύξηση τζίρου. Την καλύτερη εικόνα -όπως προαναφέρεται- παρουσιάζει η Αλεξανδρούπολη, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει μείωση τζίρου να μην ξεπερνά το 34,87%, ενώ όσων αναφέρουν αύξηση είναι μεγαλύτερο και ανέρχεται σε 37,46%.
Επίσης, το 65% των επιχειρήσεων της Θράκης που λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων της Θράκης πραγματοποιεί πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές και η μέση συμμετοχή των αλλοδαπών καταναλωτών στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις παραδοσιακές αγορές ανέρχεται στο 6,05%. Ο κ. Χατζημιχαήλ σχολιάζει σχετικά ότι είναι προφανές πως η συμμετοχή του τουρισμού στο τοπικό ΑΕΠ της Θράκης είναι μικρή σε σύγκριση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, όμως υπάρχει μεγάλη άνοδός του τα τελευταία χρόνια. Κατά τον ίδιο, μείωση της κίνησης από τον Έβρο προς την Τουρκία υπήρχε και το προηγούμενο διάστημα, από το καλοκαίρι του 2016 -απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και μετά-, η οποία γιγαντώθηκε τώρα με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ υπάρχουν και κλάδοι της τοπικής οικονομίας του Έβρου, όπως η εστίαση, που βγαίνουν κερδισμένοι από τη διασυνοριακότητα αυτή και τους Τούρκους επισκέπτες.
Στην έρευνα συμμετείχαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι των πρωτευουσών των τριών νομών της Θράκης και 389 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Ελλάδα | 21.04.2018

Νεκρό βρέφος βρεθηκε σε ακάλυπτο χωρο πολυκατοικίας

News image

Ένα νεκρό βρέφος βρέθηκε σε ακάλυπτο πολυκατοι...

Αθλητισμός | 21.04.2018

Βολευ:Το κυπελλο στον ΠΑΟΚ 3-0 τον Ηρακλή

News image

Με ανωτερότητα που «φώναζε», ο ΠΑΟΚ καθάρισε ά...

Υγεία | 21.04.2018

Το κρεμμύδι είναι με το μέρος της υγείας μας

News image

Μπορεί να κάνει «κακό» στις κοινωνικές μας σχέ...

Πολιτική | 21.04.2018

Αλέξης Τσίπρας: Το μέλλον μας δεν είναι ο φασισμός

News image

Το δικό του μήνυμα για τα 51 χρόνια από το πρα...

Αθλητισμός | 21.04.2018

Ανακοίνωση Αλαφούζου: «Αποδεχόμαστε την πρόταση της Pan Asia»!

News image

Ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε και επίσημα την...

Ελλάδα | 21.04.2018

Δύο νεκροί από πτώση μονοκινητήριου στη Φωκίδα

News image

  Πτώση μονοκινητήριου αεροπλάνου σημειώθηκε το...

Αθλητισμός | 21.04.2018

«Ναι» του Αλαφούζου στην Pan Asia!

News image

O Γιάννης Αλαφούζος αναμένεται στη διάρκεια τη...

Κόσμος | 21.04.2018

Κρεμλίνο:Χαιρετίζει την απόφαση της Β. Κορέας- συστάσεις σε ΗΠΑ, Ν. Κορέα

News image

Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζει και η Μόσχα την απ...

Πολιτική | 21.04.2018

Νέα «πυρά» από την Άγκυρα: Γίνατε τόπος συγκέντρωσης εγκληματιών

News image

Συνέχεια έχουν οι επιθέσεις της Άγκυρας στην Α...

Πολιτική | 21.04.2018

ΝΔ: Δούρειος Ίππος του ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα Δημοκρατία

News image

«Η εφημερίδα Δημοκρατία, που διατείνεται ότι υ...

Κόσμος | 21.04.2018

Αζερμπαϊτζάν: Νέος πρωθυπουργός ο Νοβρούζ Μαμέντοφ

News image

Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν διόρισε τον Νο...

Πολιτική | 21.04.2018

Στ. Θεοδωράκης: «Οι χούντες στοχεύουν στο μυαλό»

News image

Το μήνυμα του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου ...

Πολιτική | 21.04.2018

H δήλωση του ΚΚΕ για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

News image

Σε μήνυμά του για τα 51 χρόνια από το πραξικόπ...

Υγεία | 21.04.2018

Γιατί πρέπει να τρώμε φρέσκα φρούτα καθημερινά;

News image

Οι άνθρωποι που τρώνε φρέσκα φρούτα καθημερινά...

Αθλητισμός | 21.04.2018

Τα ματς του Σαββάτου-Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Αναλυτικά: 02:00 COSMOTE SPORT 4 HD Ιντιάνα...

Αθλητισμός | 21.04.2018

Ισοφάρισε σε 1-1 ο Ολυμπιακός, 79-68 τη Ζαλγκίρις

News image

Με «κατάθεση ψυχής» από όλους τους παίκτες του...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 9245517

Έχουμε 121 επισκέπτες online